
Det finns många mer eller mindre smarta tips på hur man kan spara pengar. Även om du bara kan spara undan lite pengar så blir det många bäckar små – genom att undvika onödiga utgifter och utnyttja spartipsen här så har du inom kort sparat ihop till ett roligt sparmål som en drömsemester.
Här är vår lista över bästa sätten att spara pengar 2023:
1) Avsluta onödiga abonnemang
Många har flera abonnemang på streamingtjänster som Netflix, Spotify, Storytel, HBO, Disney+ och Nextory. En ”låg” månadsavgift på 99 kr blir över 1 000 kr på ett år. Behöver du verkligen alla streamingtjänsterna?
Ett tips är att avsluta ett flertal av tjänsterna, och känner du därefter att du verkligen saknar t.ex. Netflix så öppnar du upp ditt abonnemang igen – i annat fall så har du bara sparat pengar.
2) Planera dina matinköp
Gå inte till matbutiken utan en plan och/eller inköpslista. Då är risken stor att du impulsköper onödiga saker som chips och godis. Planera istället vad du/ni ska äta under veckan och köp ingredienser till detta.
3) Jämför priset på mat
Ta för vana att jämföra priser på mat. Olika märken kan ha olika priser och du kan spara mycket pengar genom att välja billigare alternativ. Jämför matpriser mellan olika matkedjor och märken. Titta alltid efter jämförelsepriset för att göra en korrekt jämförelse. Köp nyttig och mättande mat istället för mat med tomma kalorier.
Välj lågprisbutiker som Lidl, Willys, Netto eller X-tra snarare än Hemköp, Coop eller ICA. Skillnaden på matpriserna ligger i snitt på ca 10 % enligt Matpriskollen.
4) Skaffa betalkort med cashback

Genom att skaffa ett bankkort eller kreditkort med cashback så kan du få tillbaka pengar när du handlar med kortet. Om du använder kortet precis som vanligt – och inte gör några onödiga inköp – kan du får någon eller några procent tillbaka.
Med Refunder Pay (läs recension här) får man 1 % cashback på alla köp, det går även att få dubbel cashback genom att köpa via Refunder.se. Enda kruxet/nackdelen är årsavgiften på 395 kr som tillkommer andra året, men första året är kortet gratis och det går att avsluta kortet innan år två om man vill att det ska bli helt gratis. Registrerar du dig via vår värningslänk kan du just nu få 200 kr i bonus in på kontot.
5) Handla julklapparna under Black Friday (eller ännu tidigare)
Köp inte dina julklappar dagarna innan jul för då är de som allra dyrast. Bäst är att köpa i så god tid som möjligt – gärna redan under mellandagarna inför nästa års julafton. Har du inte så god framförhållning kan du göra en inköpslista över julklappar som du sen köper under Black Friday förutsatt att du kan hitta tillräckligt bra rabatt.
6) Se över dina försäkringar och avsluta onödiga
Behöver du verkligen alla försäkringar? En hemförsäkring när du bor i bostadsrätt, och bilförsäkring för ditt fordon är ett måste, men behöver du verkligen ha så många fler försäkringar än så?
Tänk även på att en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd ofta ingår om du köper resan med ett kreditkort, så det är onödigt att teckna extra försäkring via resebolaget. Du är då dubbelförsäkrad vilket är en onödig extra kostnad.
7) Har du många onödiga smålån?
Baka ihop dina smålån och krediter till ett större samlingslån. Har du många smålån behöver du dels betala många onödiga utgifter som aviavgifter och dels blir räntan ofta högre jämfört med om du kan baka ihop lånen till ett större lån. Försök annars om möjligt att lösa dina minsta lån först, det är oftast de som har högst ränta och avgifter i förhållande till lånets storlek.
8) Inför köpstopp i en månad (eller längre)
Prova på att ha köpstopp under en månad eller längre period där du undviker alla ”onödiga” utgifter som prylar och snygga kläder och köp bara det nödvändigaste som mat. En månad är en bra period att börja med då målet kan vara lättare att uppnå jämfört med om man bestämmer sig för en väldigt lång tid.
9) Gör matlådor och storkok

Utöver att spara pengar på att planera sina matinköp är det även ett bra tips att göra storkok så att du sen har lunchlådor i flera dagar. Kostnaden per måltid blir betydligt lägre jämfört med att köpa lunch på stan.
Försök laga ihop hela veckans matlådor på helgen så att allting är förberett.
10) Gör en budget över dina intäkter och utgifter
Genom att få bättre koll på hur mycket pengar du får in och vart pengarna sen tar vägen kan man enklare hitta onödiga utgifter. Du kanske blir chockad över hur mycket pengar du lägger på Espresso House eller H&M? Med en budget blir det lättare att bli medveten om sin konsumtion och hitta saker att spara in på.
11) Sluta röka – bra för både plånboken & hälsan
Om du röker kan du både spara väldigt mycket pengar genom att sluta köpa cigaretter samt få en bättre hälsa. Detta är du säkert väldigt medveten om redan, men det är ändå ett bra spartips. Det finns hjälp att sluta röka (t.ex. på 1177.se) om du inte känner att du klarar av det på egen hand.
12) Handla på second hand
Genom att köpa kläder och andra prylar på second hand kan du spara mycket pengar jämfört med att köpa nytt. Dessutom gör du naturen en tjänst och undviker onödig konsumtion.
13) Sälj prylar du inte behöver
Precis som att du kan köpa på second hand så kan du även sälja dina saker som ett sätt att tjäna pengar. Du kan enkelt lägga upp dina prylar på Blocket eller Tradera så att de hittar nya ägare och du får mer pengar i plånboken.
14) Betala alltid dina räkningar i tid
Undvik onödiga förseningsavgifter och inkassoavgifter genom att se till att alltid betala dina räkningar i tid. Att behöva betala förseningsavgifter är verkligen en onödig och tråkig utgift. Har du svårt att betala är det bättre att ta kontakt med företaget i fråga och be om mer tid, det brukar ofta gå att hitta någon lösning.
15) Köp när det inte är säsong
Köp din vinterjackan på sommaren, din adventskalender i mellandagarna och julpyntet i januari. Genom att inte köpa när det är säsong kan du köpa utgående modeller till betydligt lägre priser, ofta till 50 % rabatt eller ännu mer.
16) Spara pengar automatiskt
Se till att göra en överföring på så mycket pengar du skulle vilja spara från ditt bankkonto direkt efter att lönen kommit in på kontot. Om du istället vill spara undan det som finns kvar i slutet av månaden är resultatet ofta att det inte finns några sådana pengar. Drar man pengarna direkt så tvingas man att anpassa sig efter att det finns mindre pengar istället.
17) Tjäna extrapengar på nätet
Det finns många sätt att tjäna pengar online som vi går igenom här på Gratiserbjudanden.com, du kan t.ex. extrajobba lite genom att fylla i enkäter och undersökningar online. Det är inte speciellt mycket pengar det rör sig om, men om man har en tight ekonomi kan några hundralappar här och där göra stor skillnad.
18) Utnyttja gratissaker och gratis varuprover
Det går att hitta väldigt många gratissaker på nätet att få hem i brevlådan. Här på gratiserbjudanden.com hittar du t.ex. gratis glassar, gratis babyboxar (för nyblivna föräldrar), gratis Redbull och Pepsi Max. Antingen får du varuprovet hemskickat i brevlådan eller så får du en sms-kupong att visa upp i affären för att hämta ut din gratis produkt.
19) Shoppa online istället för i fysiska butiker

Genom att shoppa online är det mycket enklare att hitta produkter till lägst priser jämfört med att handla i fysiska butiker. På nätet kan du med bara ett klick se vad produkten kostar hos en konkurrent.
Ställ in prisbevakningar hos Pricerunner och Prisjakt så får du notis när något du vill köpa har fått en prissänkning.
20) Hemester – semestra & upplev lokalt
Du kan spara mycket pengar genom att utforska din omgivning istället för att åka på semester till andra sidan jordklotet. Sannolikt finns det många spännande saker att upptäcka i din omgivning som du inte känner till. Testa att bli turist i din egen stad!
21) Handla aldrig när du är hungrig
Precis som det är viktigt att ha en inköpslista är det bra att ha som regel att aldrig handla när du är hungrig. Även om du har en lista är risken stor att du impulsköper godis och liknande just för att suget är så stort.
22) Ställ bilen – cykla, gå eller åk kollektivt istället
Om du har möjlighet bör du ställa bilen och cykla, gå eller åk kollektivt istället. Utöver att det är bra för hälsan att röra på sig lite extra så är bilen dyr i drift. Varför inte skapa en ny vana om att börja cykelpendla till jobbet 2 – 3 dagar i veckan?
23) Rensa frysen
Istället för att köpa nytt, gå igenom mat du har i frysen och ät upp det. Kanske går det att slänga ihop någon riktigt god rätt?
24) Säg upp gymkortet om du inte använder det
Gymkort är givetvis bra om det utnyttjas, men går du sällan till gymmet kan du träna på annat sätt och spara pengar. Det går ändå att cykla, springa och/eller gå till utegym, något som är gratis träning.
25) Handla mat efter årstid
Välj att köpa frukt och grönt efter säsong, de är både godare då och betydligt billigare. Jordgubbar bör köpas runt midsommar, inte importerade sådana under julen.
Vad ska du sen göra för alla dina pengar du har sparat?
Du bör ha ett sparmål när du sparar pengar – att bara spara för sparandets skull är inte speciellt roligt. Att spara ihop till en resa med familjen eller vänner är ett sparmål som många har.
Pengarna du sparar med kan du hantera på olika sätt:
- Ha på ditt vanliga bankkonto (till låg ränta). Inte ett så bra alternativ då pengarna tack vare inflationen minskar i värde.
- Öppna ett sparkonto där du har ett buffertspar (går att få ca 1 % ränta)
- Investera i aktier eller fonder för långvarigt sparande på minst 5 år, den genomsnittliga årsavkastningen på svenska börsen är ca 8 %, men pengarna kan kortsiktigt både öka och minska i värde.
Vilket är ditt bästa spartips?
Dela med dig av dina bästa spartips och diskutera här nedan i kommentarerna.
Jag brukar alltid släcka lamporna när jag går ut ur ett rum, frugan tycker jag är lite väl snål, men elräkningen blir några ören billigare iaf…